6. Maailman onnellisin

Sain koululta vapaat kädet opettaa tunneillani mitä haluan. Niinpä kysyin oppilailta: ”Jos olisit oman maasi johtaja, mikä olisi maallesi tärkein yksittäinen asia?” Tuloksilla ei ole tieteellistä legitimiteettiä, mutta kysymys on mielestäni mielenkiintoinen.

Elämme suhteessa paikalliseen elintasoon hyvin vauraasti. Arjessa ei tarvitse miettiä ruokien, matkustuksen tai aktiviteettien hintaa – senkun ostaa kaiken paikallisella Monopoly rahalla. Mutta vaikka minulla on varaa ostaa mitä vain, totutusta hyvinvoinnista puuttuu jotain merkittävää.

Jalkapallon siirtoikkunaa kesän seuranneena mietin Lähi-idän öljyprinssejä. Miten voi itse voida hyvin, kun ympärillä on niin paljon pahoinvointia? Periaatteessa on kaikkea, mutta sitten ei kuitenkaan ole mitään… tai siltä se tuntuu.

Arjesta puuttuu ympäröivä rikkaus. Puhdas ilma ja vesi, teknologiayhteiskunta ja vakaa verkko, puhdas koti, turvallinen ympäristö, sosiaaliturva kannustamassa kokeilemaan sekä se selittämätön tunne, että tämä kaikki ei ole yksinomaan sinun, vaan yhtälailla koko ympäröivän yhteiskunnan omaisuutta.

Lähi-idässä öljyprinssi saavuttaa hyvin nopeasti katon sille, miten rahalla voi parantaa omaa hyvinvointia. Rahaa on monin verroin enemmän, kuin mitä sillä osaisi tehdä, mikä johtaa lapselliseen leikkiin länsimaisella viihdeteollisuudella. Kun on kaikki, mutta ei mitään.

Samoin Intiassa saan periaatteessa mitä vain, mutta sitten ei kuitenkaan ole edes perusjuttuja.

Suomessa kysyisin vastaavalla tunnilla: ”Jos menettäisit hyvinvointivaltiosta kaiken, ja saisit pitää vain yhden asian, mitä pitäisit?” Sen sijaan Intiassa kysymyksenasettelu on päinvastainen, ”Jos saisit yhden asian yhteiskuntaan…” Molemmissa tapauksissa on hankalaa valita puhtaan ja kuuman veden sekä tasa-arvon väliltä tai matalan korruption ja ilmaisen korkeakoulun väliltä. Implikaatiot ovat vain kovin erilaiset.

Eli kaikille vääräleuoille, jotka naureskelee Suomen niin sanotulle onnellisuudelle, kokeilkaa asua listan toisessa päässä. Se antaa kovasti perspektiiviä sille, mitä onnellisuusmittarilla oikeastaan kuvataan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jälkipuintia 1: Kertomus luokkahuoneesta

7. Entä sitten

Jälkipuintia 3: Tulevaisuuden politiikkaa